Съдържание

Какво е Псориазата и какви са нейните симптоми?

Псориазата е автоимунна болест, която причинява ускорена пролиферация на кожните клетки, което води до образуване на дебели, червени петна, покрити със сребристи люспи. Най-честите симптоми на псориазата включват:

  • Червени петна по кожата, покрити с дебели сребристи люспи.
  • Суха, напукана кожа, която може да кърви.
  • Сърбеж, парене или болка.
  • Задебелени, нацепени нокти.
  • Болезнени, подути стави (псориатичен артрит).

Най-честите Лечения за Псориазис

Лечението на псориазиса изисква мултидисциплинарен подход, който често включва комбинация от различни лечения. Тези лечения могат да бъдат топични, системни или процедурни, а изборът зависи от тежестта и вида на псориазиса, както и от реакцията на пациента на терапията.

Топични Лечения

Топичните лечения включват прилагане на мехлеми, кремове и лосиони директно върху кожата. Те често са първият избор при лечението на леки до умерени форми на псориазис, тъй като целят директно засегнатите области на кожата.

Кортикостероидни кремове

Кортикостероидите са сред най-ефективните топични лечения за намаляване на възпалението и сърбежа. Съществуват различни степени на сила на тези кремове, от леки до много силни, и изборът зависи от специфичната нужда на пациента и тежестта на псориазиса. Важно е да използвате тези мехлеми според указанията на лекаря, за да избегнете потенциални нежелани ефекти като изтъняване на кожата и поява на стрии.

Витамин D аналози

Тези лечения, като калципотриол и калцитриол, помагат за нормализиране на растежа на кожните клетки и намаляват люспите. Често се използват в комбинация с кортикостероиди за увеличаване на ефективността. Могат да предизвикат лека кожна дразнителност, затова се препоръчва внимателно прилагане.

Мехлеми на база катран

Катранените мехлеми намаляват възпалението и ускоряват процеса на оздравяване на кожата. Имат антипруритични свойства, които помагат за намаляване на сърбежа. Недостатък е техният силен мирис и възможността за дразнене на кожата.

Салицилова киселина

Заради своето много ефективно кератолитично действие, се използва за премахване на люспите върху външния епидерм на кожата и улеснява проникването на други активни вещества. Ефективна е в комбинация с кортикостероиди или катранени мехлеми. Прекомерната употреба може да предизвика кожно дразнене.

Мехлеми с алое вера

Алое вера има успокояващи и хидратиращи свойства, които помагат за намаляване на зачервяването и дразненето. Подходяща е за леки форми на псориазис. Редовната употреба може да подобри вида и усещането на кожата.

Фототерапия

Фототерапията включва излагане на кожата на ултравиолетова (UV) светлина, което може да забави растежа на кожните клетки. Съществуват два основни вида фототерапия:

UVB фототерапия

UVB светлинната терапия използва широкоспектърна или тяснопосочена UVB светлина. Този метод е ефективен за намаляване на люспите и възпалението. Може да се използва самостоятелно или в комбинация с топични лечения за увеличаване на ефективността.

PUVA терапия

PUVA терапията комбинира псорален (лекарство, което увеличава чувствителността на кожата към светлина) с UVA светлина. Този метод е ефективен за тежки форми на псориазис. Потенциалните нежелани ефекти включват гадене, главоболие и увеличен риск от рак на кожата, затова се използва само когато други лечения са неуспешни.

Системни Лекарства

Системните лекарства са орални или инжекционни медикаменти, които действат върху целия имунен систем на организма. Тези лекарства се използват при тежки случаи на псориазис, които не реагират на други лечения.

Метотрексат

Действа като намалява скоростта на растеж на кожните клетки и потиска възпалението. Ефективен е за тежки форми на псориазис и псориатичен артрит. Може да предизвика сериозни странични ефекти като увреждане на черния дроб и потискане на костния мозък, затова изисква внимателно проследяване от страна на лекаря.

Циклоспорин

Намалява активността на имунната система и възпалението. Действа бързо, но заради потенциалните странични ефекти като повишено кръвно налягане и увреждане на бъбреците, се използва само за краткотрайна терапия. Пациентите, които използват циклоспорин, трябва да бъдат под постоянен надзор на лекар.

Ретиноиди

Производни на витамин А, като ацитретин, помагат за нормализиране на растежа на кожните клетки. Ефективни са при лечението на тежки форми на псориазис. Страничните ефекти включват сухота на кожата и лигавиците, а жените трябва да избягват бременност по време и след лечението.

Биологични Лекарства

Биологичните лекарства са по-нова класа лекарства, които целят специфични части на имунната система за намаляване на възпалението и образуването на люспи. Тези лекарства обикновено се запазват за тежки случаи на псориазис и псориатичен артрит.

Инхибитори на тумор некрозис фактор (TNF)

Лекарства като Инфликсимаб, Етанерцепт и Адалимумаб блокират TNF, протеин, който причинява възпаление. Ефективни са за намаляване на симптомите на псориазис и псориатичен артрит. Страничните ефекти могат да включват повишен риск от инфекции и реактивация на латентни инфекции като туберкулоза.

Инхибитори на интерлевкин

Лекарства като Устекинумаб, Секукинумаб и Иксекуцумаб целят специфични интерлевкини (IL-12, IL-23, IL-17), които играят ключова роля в възпалителния процес. Тези лекарства са много ефективни за намаляване на симптомите и подобряване на качеството на живота. Възможни странични ефекти включват инфекции и стомашно-чревни проблеми.

Инхибитори на Т-клетки

Алефацепт е пример за лекарство, което действа на Т-клетките, ключови клетки на имунната система, включени в псориазиса. Тези лекарства помагат за намаляване на възпалението и броя на плаките. Проследяването на кръвната картина е необходимо по време на терапията заради потенциалното намаляване на броя на лимфоцитите.

Ефективни мехлеми за Псориазис

1. Старопланински Мехлем за Псориазис

Старопланинският мехлем е естествено, ефективно лекарство за псориазис, получено от лечебни билки от Стара планина. Този мехлем съдържа съставки с противовъзпалително, антибактериално, антимикотично и антисеборейно действие. Освен това, мехлемът се състои от множество активни съставки, сред които и ихтиол, като основна активна съставка. В състава на мехлема се намират и рибено масло, различни витамини, както и екстракти от жълт нощурка, невен и червен кантарион.

Псориазата е хронична, неизлечима болест, която се проявява на кожата и обикновено се появява под формата на червени, възпалени и люспести части на кожата. Няколко изследвания показват, че Старопланинският мехлем може да бъде много ефективна алтернатива на конвенционалната терапия при псориазис. Тази болест не е заразна, но може да бъде много неприятна и да влияе на качеството на живота на пациента. Старопланинският мехлем за псориазис намалява възпалителните процеси, успокоява кожата и ускорява нейното възстановяване.

Старопланинският мехлем за псориазис е преминал всички тестове на Института за обществено здраве в Пирот и Ниш, което го прави един от най-ефективните природни лекарства за тази възпалителна кожна болест. Тези тестове потвърждават неговата ефективност и безопасност при лечението на псориазис, което е от ключово значение за пациентите, които искат да използват природни лечения.

Институтът за обществено здраве в Пирот и Ниш провежда строги тестове, за да осигури ефективността и безопасността на лекарствата и терапиите. Старопланинският мехлем за псориазис успешно преминава тези тестове и доказва своята способност да облекчи симптомите на псориазис при много пациенти.

Приемането на лекарства за псориазис може да бъде скъпо и често носи със себе си нежелани ефекти. Затова много хора се обръщат към натурална лекарства, като Старопланинският мехлем. Този мехлем е не само естествен, но и много ефективен при лечението на псориазис.

Ихтиолът е една от основните съставки в Старопланинския мехлем, която има силна антибактериална и антигъбична активност. С по-висока концентрация на сяра в себе си, ихтиолът помага за намаляване на възпалението и ускорява процеса на оздравяване и регенерация на външния епидерм на кожата. Екстрактите от жълт нощурка, невен и червен кантарион също имат противовъзпалително действие, помагайки за намаляване на зачервяването и сърбежа на кожата.

Старопланинският мехлем се прилага директно върху кожата и има изключително добро действие при лечението на псориазис. Благодарение на комбинацията от съставки, този мехлем действа по различни начини – намалява възпалението, облекчава сърбежа и дразненето, предотвратява развитието на бактериални и гъбични инфекции на кожата и намалява симптомите на псориазис.

Ако търсите натурално, ефективно лекарство за псориазис или други кожни заболявания, Старопланинският мехлем е отличен избор. Този мехлем е направен от внимателно подбрани лечебни билки от Стара планина и съдържа съставки, които са доказали своята ефективност при лечението на кожни проблеми.

2. Катранен Мехлем

Катраненият мехлем е традиционно лечение за псориазис, което се използва от десетилетия. Този мехлем, направен от въглищен катран или дървесен катран, е известен със своето противовъзпалително и антипруритично (против сърбеж) действие. Помага за намаляване на люспите, зачервяването и възпалението, което може значително да облекчи симптомите на псориазис. Катраненият мехлем може да се използва самостоятелно или в комбинация с други лечения за по-голям ефект.

Въпреки това, един от основните недостатъци на катранения мехлем е неговият силен, неприятен мирис, който много хора намират за отблъскващ. Също така, може да причини дразнене на кожата при някои потребители, затова се препоръчва първо да се тества малка част от кожата преди да се нанесе върху по-големи площи. Дълготрайната употреба може да причини промени в цвета на кожата и тъканите, затова е важно внимателно да се следват указанията за употреба.

3. Мехлеми на База Кортикостероиди

Мехлемите на база кортикостероиди са сред най-често използваните лечения за псориазис. Кортикостероидите действат като намаляват възпалението и забавят производството на кожни клетки, което намалява зачервяването, подуването и сърбежа. Съществуват няколко вида кортикостероидни мехлеми, които се различават по сила: от леки, които могат да се използват за по-чувствителни области на кожата, до много силни, предназначени за тежки случаи на псориазис.

Важно е да се отбележи, че кортикостероидите трябва да се използват според указанията на лекаря, тъй като прекомерната или неправилната употреба може да доведе до нежелани ефекти като намаляване на имунния отговор на тялото, изтъняване на кожата, поява на стрии и устойчивост на лечението. Дълготрайната употреба на високи дози може да предизвика и системни странични ефекти, затова е ключово да се придържате към препоръките на специалистите и да правите паузи в употребата, ако е необходимо.

4. Витамин D Аналози

Кремове и мехлеми, които съдържат аналози на витамин D, като калципотриол и калцитриол, помагат за намаляване на скоростта на растеж на кожните клетки, което е от ключово значение за контролиране на псориазиса. Тези лечения действат като нормализират цикъла на растеж и зреене на кожните клетки, намалявайки люспите и възпалението.

Витамин D аналогите често са ефективни в комбинация с други лечения, като кортикостероиди или фототерапия. Тези мехлеми обикновено се понасят добре, но могат да предизвикат кожна дразнителност при някои хора, особено ако се използват в прекомерни количества. Също така е важно да се избягва прекомерното излагане на слънце, докато използвате тези продукти, тъй като витамин D аналогите могат да увеличат чувствителността на кожата към UV лъчите.

5. Мехлем с Алое Вера

Алое вера е растение, известно със своите успокояващи и хидратиращи свойства, което го прави идеална съставка за мехлеми, предназначени за лечение на псориазис. Мехлем на база алое вера може да помогне за намаляване на дразненето, зачервяването и люспите при леки до умерени случаи на псориазис.

Освен това, алое вера има и противовъзпалителни свойства, които помагат за успокояване на възпалените области на кожата. Тези мехлеми обикновено се понасят добре и рядко предизвикват нежелани ефекти, което ги прави подходящи за дългосрочна употреба. Въпреки това, както при всички лечения, важно е първо да тествате малка част от кожата, за да изключите възможността от алергична реакция.

6. Салицилова Киселина

Салициловата киселина е кератолитик, което означава, че помага за премахване на мъртвите клетки на епидермиса на кожата. Мехлемите, съдържащи салицилова киселина, често се използват за лечение на псориазис, тъй като помагат за намаляване на люспите и улесняват проникването на други активни съставки в кожата.

Редовната употреба на салицилова киселина може значително да намали дебелината на плаките и да облекчи симптомите на псориазис. Въпреки това, важно е да бъдете внимателни с дозирането, тъй като прекомерната употреба може да предизвика кожно дразнение и други нежелани ефекти. Салициловата киселина често се използва в комбинация с други лечения за псориазис, като кортикостероиди, за постигане на максимален ефект.

Често задавани въпроси за Псориазиса и неговото лечение

Може ли псориазата да бъде излекувана? За съжаление, няма лек за псориазата, но много лечения могат да помогнат за контролиране на симптомите.
Може ли псориазата да засегне ноктите и ставите? Да, псориазата може да предизвика промени в ноктите и да доведе до псориатичен артрит, който причинява болка и подуване на ставите.
Заразна ли е псориазата? Не, псориазата не е заразна и не може да се предаде от един човек на друг.
Кой е най-добрият мехлем за псориазис? Най-добрият мехлем за псориазис зависи от индивидуалните симптоми и реакцията на лечението. Катранен мехлем, кортикостероиди, аналози на витамин D, алое вера и салицилова киселина са сред най-ефективните.

Заключение

Управлението на псориазиса може да бъде предизвикателство, но с правилните лечения и ежедневни мерки, симптомите могат значително да се намалят. Ключът е в намирането на подходящия мехлем и комбинация от лечения, които най-добре отговарят на Вашите нужди. Винаги се консултирайте с дерматолог, преди да започнете ново лечение.

 Победете псориазиса и екземата със Старопланински Мехлем. Естествено, ефективно, гарантирано помага. Поръчайте още днес!

 

0 Shares: